Telefon

+36300122566

E-mail

medencekarbantarto@gmail.com

Nyitvatartási idő

Minden nap: 7-19


Hogyan kell megfelelően karbantartani a medencét a szennyeződések elkerülése érdekében?

A szennyezett medencevíz okozta károk elkerülése érdekében azonnal megfelelően kezelni kell, és ehhez a következőket kell figyelembe vennie.

Tartsa fenn a medencevíz pH-egyensúlyát.

A medence vizének egészségét a keringés, a víz kémiája és az általános tisztaság határozza meg. Ennek ellenére a legkritikusabb tényező az, amit vízháztartásnak nevezünk. Ha a medence egyensúlya vagy pH-ja túl alacsony, a tipikus kezelés az, hogy nátrium-karbonátot adagolunk 10 g/1000 liter mennyiségben, amíg a víz el nem éri a megadott arányt. Ha a víz túlságosan oldódik, használjon száraz savat hasonló koncentrációban , és ismételje meg a tesztet, hogy a víz folyamatosan a megfelelő pH-tartományon belül maradjon. A megfelelő pH-egyensúly fenntartása biztosítja, hogy a legtöbbet hozza ki tisztítószereiből.

A pH-szabályozáshoz hasonlóan a higiéniai vegyszerek, például a klór egészséges szintjét is fenn kell tartania. A klór a kórokozók és algák elleni védekezésre használt standard biocid. A biocid olyan vegyszer, amely sikeresen gátolja a baktériumok növekedését. A kereskedelemben kapható klór alapú uszodai megoldás a biztonságos termék egyik példája, ha a gyártó ajánlásainak megfelelően használják. 

Egy alternatíva a sót sejt folyadék vagy tabletta klór sót klór- generátorok (SCG). Az SCG egy elektrolitikus cellát (más néven sócellát) használ, hogy a nátrium-klorid (só) molekulát klórra hasítsa, amelyet aztán a víz fertőtlenítésére használnak. Azok, akik allergiásak a hagyományos klórra, vagy nem szeretik a ruházatra és hajra gyakorolt ​​fehérítő hatást, használhatják ezt a megközelítést.

Irányítsd az algákat!

Irányítsd az algákat

Az alga egy egysejtű növény, amely fertőtlenítetlen vízben él, és a medence felületét is megfestheti. Az algavirágzás eredménye zavaros zöld medencevíz, amely a tó söpredékére emlékeztet. Az algaproblémák megoldásához mindig azonosítsa a jelenlévő algák típusát, hogy eldönthesse a leghatékonyabb kezelési módszert. 

Az UV-sugárzás az algák kezelésének egyszerűbb módja. Az UV-fertőtlenítők egyszerűen felszerelhetők a szűrőrendszerre. Mivel a víz UV fény hatására nem bomlik le, a baktériumok és az algák azok, amelyek kiürülnek. Az UV használata általában költséghatékony, és a legtöbb medencébe utólag is beépíthető.

ügyfél medence

Miért sokkoljuk a medencét?

Három oka van a medence sokkolásának.

  • Algák: A klór nagyszerű algaölő  .
  • Baktériumok: A  klór megfelelő adagolás esetén elpusztítja a baktériumokat.
  • Kloraminok: A  klór széttöri a kombinált klórmolekulákat

Le az algával:

A klór nagyszerű algaölő . A medencesokk megfelelő mennyiségben minden algát elpusztít azáltal, hogy átvágja a nyálkás külső héjukat, és megzavarja sejtfolyamataikat. Rózsaszín, zöld, sárga – egyik sem illik a klórhoz, megfelelő mennyiségben.

A medence 30 ppm szabad klórmaradványra való sokkolása megfelelő pH-szint jelenlétében a legtöbb algát elpusztítja. A legjobb eredmény érdekében sokkolás előtt porszívózza ki a medencét, sokkolás után pedig kefélje le. Folyamatosan szűrjön, szükség szerint visszaöblítse, és szükség esetén használjon medencetisztítót .

Az algák nagy mennyiségű klórt igényelhetnek a teljes eltávolításhoz. Ez függ az algavirágzás súlyosságától és egyéb tényezőktől, mint például a magas pH-értéktől és a stabilizátorszinttől, vagy a nagyon meleg víz hőmérsékletétől, a medencében lévő szerves törmelék mennyiségétől, valamint a medence szűrésének és keringésének hatékonyságától.

A fent leírt változók figyelembevétele után tekintse meg a fenti táblázatot a medencék algavirágzásának kezelésére. A világos színű vagy izolált algáknak csak 10 ppm-re van szükségük a kiirtáshoz, míg a közepesen virágzó algák esetében ennek duplája. Sötétzöld vagy sárga algavirágzás esetén szükséges lehet a 30 ppm eléréséhez elegendő medencesokk hozzáadása .

Kevésbé kiszámított megközelítés a kémia egyensúlyozása, a medence tisztítása és sokkolás, amíg a víz kékesszürke színűvé nem válik. Amikor sokkolja a medencét az algák eltávolítása érdekében, a legjobb, ha nem fogja vissza magát, hanem erősen üti meg. Általában mechanikai módszerek alkalmazása szükséges: a falak és a padló kefélése, porszívózás és visszamosás, hogy eltávolítsák az algasejteket a medencéből, és kiöblítsék őket a rendszerből.

medence sóbontó

Vége a baktériomoknak

A kórokozó betegséget okozó anyag. Baktériumok, vírusok és paraziták élhetnek a medencék és a fürdővizekben. A normál vegyszerezés és szűrés valószínűleg eltávolítja a legtöbb kórokozót, de ha biztosra akar menni, egy jó medencesokk a helyénvaló .

Erős használat, hosszabb ideig tartó alacsony klórtartalom vagy klórmentesség, vagy ha a vizet egy ideig nem szűrték meg – mind jó ok a medence sokkolására.

A kórokozók eltávolításához szükséges sokk mértéke a vízben lévő kórokozók szintjétől függ. A baktériumokat tesztelheti egy baktériumteszt-készlettel , vagy egyszerűen sokkolhatja a medencét 30 ppm-re.

Baktériumok, gombák, vírusok, sőt paraziták is bekerülhetnek a medence vizébe az úszók hulladékaiból vagy szerves szennyeződésekből. A megfelelő mennyiségű klórmedencés sokk megöli ezeket az élőlényeket a sejtfal megtámadásával, ami feltárja a létfontosságú sejtösszetevőket és leállítja a sejtműködést.

Mennyi klór szükséges a baktériumok elpusztításához az úszómedencékben? 

Ez a baktérium típusától és a szennyeződés mértékétől függ. A medencékben található baktériumok többsége, mint például az E. coli vagy a pseudomonas, meglehetősen könnyen elpusztítható mindössze 2-3 ppm klórral. A CDC azonban azt javasolja, hogy hasmenéssel járó székletürítési események esetén 13 órán keresztül tartsanak 20 ppm szintet a protozoonok, például a Crypto eltávolítása érdekében.

Medence téliesítés

Mennyi medencesokkra van szükség?

A törésponti klórozás az a klórszint , amelynél a molekuláris kötések felszakadnak. Kényelmesen ezen a ponton távolítják el a vízből a klóraminokat, algákat és kórokozókat.

A legtöbb esetben a 30 ppm klórszint eléri a törésponti klórozás küszöbét, amely a medencében a rend helyreállításához szükséges.

Ha nem használ elég klórt ahhoz, hogy ne érje el a töréspontot, előfordulhat, hogy nem éri el a kívánt teljes hatást.

Ellenőrizze a megfelelő vízegyensúlyt, különösen a pH-t a 7,2-7,6 tartományban, mielőtt a sokkot hozzáadja a medencéhez. A 7,8-8,2 közötti magas pH-érték akár a medencesokk felét is teljesen inaktívvá teheti.

A megfelelő szűrés és keringés is említést érdemel; pool sokk nem teszi mindezt egyedül. Szűrje le a medence vizét, hogy eltávolítsa a megsemmisült szerves anyag mikroszkopikus maradványait.

medence sokkolás

Hogyan sokkoljuk a medencét?

  1. Tisztítsa meg a medencét. A padlón és a felületen lévő levelek és törmelék pazarolja a klór ölő erejét, mivel megtámadja ezeket a szerves anyagokat, nem pedig az adott problémát, amelyet igyekszünk kijavítani.
  2. Csökkentse a pH-t. A klór nagyon lomha magas pH-értéken. 8,0 pH-értéknél a vízhez hozzáadott klór kevesebb mint fele alakul hipoklórsavvá, a klór ölő formájává. Csökkentse a pH-t 7,2-re, mielőtt sokkolná.
  3. Olvassa el a címkét. Több különböző típusú medencesokk van, mindegyik kissé eltérő adagolással. Egyes medencesokk esetén a szemcsék feloldásához és a medence felületének károsodásának elkerüléséhez vödörben való hígítás szükséges.
  4. Adja hozzá a sokkot. Járó medenceszivattyú mellett oszlassa el a szemcsés klórt a medence felületén. Ügyeljen arra, hogy ne öntsön semmit a ruhájára vagy a medence fedélzetére, és ne sugározza ki a szélbe!
  5. Ecsetelje meg a medencét. Ez segít eloszlatni a vegyszert, és eltávolítja a por- és filmréteget a medence felületéről, ami lehetővé teheti, hogy egyes szennyeződések kikerüljenek a kezelésből. Az algasokk kezelést jó fogmosásnak, porszívózásnak és visszamosásnak kell követnie.

A medencesokk kisebb mennyiségben is használható a klórszint gyors növelésére. Ezt a gyakorlatot szuperklórozásnak nevezem. Általában egy kiló sokk hatására a klórszint nulláról olyan tartományra emelkedik, amely megakadályozza a problémákat. A tabletták feloldódására való várakozás túl sokáig tarthat, ezért ha a klórszintet nullán találja, használjon egy-két kilós medencesokkot, hogy gyorsan megemelje a klórszintet.

A történet az, hogy tesztelni kell a medencét, hogy tudja, mikor kell sokkolni. A havi vagy akár heti sokkoló sok esetben túlzás.

Galéria

https://medencegondozas.hu/referenciak/

https://otthonimedence.hu/

Hívás